1. Brug en VPN forbindelse

Punkt 1 i en VPN udbyders tips til sikkerhed er selvfølgeligt at bruge en VPN forbindelse. Men det er ikke kun noget vi siger for at sælge mere. Bruger du offentlige netværk, som f.eks. åbne WiFi netværk har alle andre på samme netværk mulighed for at følge med i hvilke hjemmesider du besøger og de data du sender og modtager på internettet. Med en VPN forbindelse vil trafikken mellem din enhed og vores servere være krypteret. Derved kan ingen andre på netværket følge med i hvad du laver.

Opret VPN konto

wave

2. Pas på falske mails

Falske mails er desværre blevet en del af vores hverdag. Svindlere benytter ofte falske mails til at franarre kreditkortoplysninger og andre, for dem, brugbare oplysninger. Derfor er det vigtigt at holde et vågent øje og bruge sin sunde fornuft. Modtager man en mail fra f.eks. Nets der på gebrokkent dansk beder om kreditkortoplysninger, så ved man den er gal. Ser mailen fornuftig ud, så tjek afsenderadressen og se om den ser officiel ud. Har du klikket på linket i mailen kan du også tjekke hjemmesideadressen og se om den ser reel ud.

wave

3. Opdater dine enheder

Det kan ikke siges nok. Husk at opdatere dine enheder. Hver dag lukkes der sikkerhedshuller i stakkevis. Sørg for at holde alle dine enheder opdateret, hvad enten det er din computer, telefon eller tablet. Ofte får du ikke kun sikkerhedshuller fikset i opdateringer, der følger som regel også fejlrettelser og nye funktioner med. Husk, både operativsystemer og programmer/apps skal opdateres.

wave

4. Brug sikre adgangskoder

Husk at lave sikre adgangskoder. Hvis du bruger svage adgangskoder kan det være for nemt for en hacker at gætte sig frem til adgangskoden ved brug af "bruteforcing". Bruteforcing er en metode hvor man sætter en eller flere computere til at prøve forskellige kombinationer af tal, bogstaver og tegn. Hvis du f.eks. benytter en adgangskoden "2q3A" er op til 14,7 millioner forskellige kombinationer hackeren skal prøve før han gætter din kode. Er koden f.eks. "2q!3A" er op til 7,73 milliarder forsøg før hackeren rammer plet. Tager vi så 8 cifre, med store og små bogstaver, tal og specielle tegn blandet er vi oppe på op til 6,6 billiarder forsøg. Hackere bruger også en slags ordbog over normale adgangskoder, så derfor vil "123Abc" og lignende blive gættet inden for sekunder, selvom det teoretisk ville tage meget længere tid. Skal du være helt sikker anbefaler vi at bruge en såkaldt Password Manager. En Password Manager opretter en ny og meget kompleks adgangskode til hver hjemmeside/program og gemmer den for dig. På den måde er du sikret mod svage adgangskoder. Det beskytter dig også mod at hackere får adgang til alle hjemmesider hvis en enkelt hjemmeside lækker dit kodeord.

wave

5. Antivirus

Antivirus programmer beskytter din computer mod ondsindet software. Ondsindet software kan stjæle adgangskoder, dokumenter og meget andet fra din computer. Der findes mange gode gratis antivirus programmer på markedet og der findes også en del betalte antivirusprogrammer. For mange IT-kyndige er antivirus et "religionsspørgsmål", så vi anbefaler at man følger en uafhængig institution når man afgører hvilken antivirus man vil benytte. AV-TEST er en uafhængig institution der løbende tester antivirus software. Klik på knappen herunder for at se deres tests af forskellige antivirus software.

Gå til AV-TEST

wave